Příprava čaje

Voda

Voda je často přehlížený základ každého čaje. Pro přípravu je vhodnější měkká voda než tvrdá. Ve vodě by neměly být stopy chloru. Pokud je ve vodě cítit chlor, je třeba ji nechat odstát nebo převařit.

Teplota

Obvykle platí pravidlo, že čím světlejší čaje, tím nižší má být teplota vody. Zatímco černé čaje nebo puerhy lze zalévat vodou o teplotě 100°C, oolongy je vhodné zalévat při teplotě 90°C a pro zelené čaje se doporučuje maximální teplota 80°C, přičemž existují i druhy, které lze zalévat studenou vodou. Všechny naše kvetoucí čaje jsou zelené, proto je pro první nálev vhodná teplota 70-80°C.

 

Příprava kvetoucího čaje

1 kulička kvetoucího čaje

400ml - 700ml vody

1. Vodu o teplotě 70°C až 80°C nalijte do konvičky a kuličku čaje do ní ponořte.

2. Po 3-5 minutách je čaj připraven k pití. Čaj následně přelijte do mističek, aby nedošlo k přelouhování.

3. Poté co čaj vypijete, můžete konvičku znovu naplnit horkou vodou. Louhujte 4-6 minut a následně opět slijte.

Z každé kuličky lze získat více nálevů, běžně však ne více než tři nálevy. U každého dalšího nálevu se doporučuje mírně zvýšit počáteční teplotu vody a dobu louhování.